تعیین جنسیت جنین
جهت تعیین جنسیت جنین برای خانم های باردار تنها یک آزمایش وجود ندارد که همه افراد بتوانند از طریق آن متوجه جنسیت فرزند خود شوند. در صورتی که می خواهید جنسیت جنین خود را زودتر متوجه شوید، پزشک شما از آزمایش های مختلف در مراحل بارداری استفاده می کند. درست است که این آزمایش ها قابل اعتماد هستند، اما برای همه خانم های باردار مناسب نیستند و ممکن است برخی از آن ها خطراتی نیز داشته باشند. هدف از انجام آزمایش ها به دست آوردن اطلاعات دیگری است، به همین دلیل، تعیین جنسیت جنین از مزیت های ثانویه این تست هاست.
روش های تعیین جنسیت
روش های تعیین جنسیت جنین به شرح زیر است :
لقاح آزمایشگاهی با انتخاب جنسیت
چنانچه در حال برنامه ریزی جهت لقاح آزمایشگاهی (IVF) هستید، گزینه ای برای انتخاب جنسیت جنین در ارتباط با این روش وجود دارد. IVF با ترکیب یک تخمک بالغ با اسپرم خارج از بدن به باروری کمک می کند. این کار سبب تشکیل جنین شده که سپس در رحم کاشته می شود. در صورت انتخاب، می توانید جنسیت جنین های مختلف را شناسایی کنید و سپس فقط جنین های جنس دلخواه خود را منتقل کنید. در صورتی که جنسیت فرزند برای شما مهم باشد، این روش می تواند گزینه مناسبی باشد. تعیین جنسیت با IVF در 99 درصد موارد دقیق و درست است. البته، در صورت انتقال بیش از یک جنین به رحم، خطر زایمان های متعدد با IVF وجود دارد.
تست غیر تهاجمی قبل از تولد
تست غیر تهاجمی قبل از تولد (NIPT) شرایط کروموزومی مانند سندرم داون را بررسی می کند. می توانید این آزمایش از هفته 10 بارداری قابل انجام است. این تست، اختلال کروموزومی را تشخیص نمی دهد. در صورت نتایج غیرطبیعی، باید آزمایش های بیشتری جهت تشخیص سندرم داون و سایر اختلالات کروموزومی انجام شود.
در این آزمایش، با ارائه نمونه خون و فرستادن آن به آزمایشگاه، باید وجود DNA جنین مرتبط با اختلالات کروموزومی بررسی شود. با این آزمایش می توان جنسیت جنین را به صورت دقیق تعیین کرد. در صورت اینکه نمی خواهید جنسیت کودک خود را مشخص کنید، باید قبل از آن به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورتی که خطر تولد نوزاد با داشتن ناهنجاری کروموزومی هستید، نیاز به این تست خواهد بود. این امر در صورتی میسر است که قبلا نوزادی با این نوع ناهنجاری ها متولد شده باشد و سن مادر در هنگام زایمان بالاتر از 35 سال باشد. به دلیل غیر تهاجمی بودن این آزمایش، نمونه خون هیچ خطری برای مادر و جنین به همراه نخواهد داشت.
نمونه برداری از پرزهای جفتی
نمونه برداری از پرزهای جفت جنین مزمن (CVS) یکی از آزمایش های ژنتیکی است که جهت شناسایی سندرم داون به کار گرفته می شود. این آزمایش به برداشتن نمونه ای از پرزهای کوریونی را که نوعی بافت موجود در جفت است، می پردازد و می تواند اطلاعات ژنتیکی کودک را نشان دهد.
این آزمایش را می توان در اوایل هفته دهم یا دوازدهم بارداری انجام داد. با در دسترس داشتن اطلاعت ژنتیکی با این تست، پزشک متخصص می تواند جنسیت کودک را نیز تشخیص دهد.
در صورت داشتن سن بالای 35 سال و یا سابقه خانوادگی ناهنجاری های کروموزومی، این نمونه برداری تجویز می شود. این یک آزمایش دقیق برای تشخیص جنسیت نوزاد است، اما خطراتی را در بر دارد.
در برخی از زنان؛ گرفتگی، خونریزی یا نشت مایع آمنیوتیک وجود دارد که در آن خطر سقط جنین و زایمان زودرس نیز وجود دارد.
آمنیوسنتز
آمنیوسنتز آزمایشی است که جهت تشخیص مشکلات رشد جنین انجام می شود. پزشک متخصص زنان با جمع کردن مقدار کمی مایع آمنیوتیک که حاوی سلول هایی است، می توانند ناهنجاری ها را پیدا کنند. سلول ها برای نشانگان داون، اسپینا بیفیدا و سایر شرایط ژنتیکی آزمایش می شوند.
در صورت بروز ناهنجاری ها در سونوگرافی، اگر هنگام زایمان، سن مادر بالای 35 سال باشد، و همینطور سابقه اختلالات کروموزومی در خانواده وجود داشته باشد، تست آمینوسنتز از طرف پزشک پیشنهاد می شود. این آزمایش در هفته های بین 15 تا 18 ام بارداری قابل انجام است که مدت زمان آن حدود 30 دقیقه می باشد.
در ابتدا پزشک با استفاده از سونوگرافی به تعیین محل نوزاد در رحم پرداخته و سپس با وارد کردن با سوزنی ظریف از طریق شکم سبب خارج شدن مایع آمینوتیک می شود. این آزمایش می تواند خطراتی از جمله کبودی، گرفتگی و لکه بینی شود. از پرخطرترین عوارض این تست، سقط جنین است.
آمنیوسنتز همراه با تشخیص نقایص مادرزادی و سایر ناهنجاریهای جنین، جنسیت جنین را نیز مشخص میکند.
آیا تعیین جنسیت یک روش صد در صدی است؟
در این خصوص لازم است بگوییم تعیین جنسیت پیش از بارداری یک روش صد درصدی است. البته انواع مختلفی دارد. اما تعیین جنسیت با ivf یک روش صدردرصدی برای مشخص کردن جنسیت جنین است. اما احتمال باروری صد در صدی نیست.
به این منظور که، بعد از آن احتمال کمی وجود دارد که خانم باردار نشود. اما در صورتی که بارداری صورت بگیرد، جنسیت جنین همانی خواهد بود که زوجین در خواست دارند. صحبت های خانم دکتر بهناز عطار شاکری را در این باره بشنوید.
انواع روش های تعیین جنسیت
از انواع روش های تعیین جنست می توان به موارد زیر اشاره کرد:
روش های خانگی: این روش ها به هیچ وجه قطعی نبوده و نتیجه قطعی ندارد. این روش معمولا با تغذیه کنترل می شود.
- تعیین جنسیت با PGD
- تعیین جنسیت با IVF
- استفاده از روش IUI
بهتر است روش مطمئن و قطی در این زمینه را از پزشکتان دریافت کنید. اما شاید برایتان جالی باشد که در خصوص ایجاد جنسیت ققفرزندتان قبل از تولد بیشتر بدانید.
چه عواملی در تعیین جنسیت جنین موثر هستند؟
برخی عوامل به صورت غیرمستقیم در این عامل جنین موثرند. جنسیت جنین، در زمان برخورد اسپرم با تخمک مشخص می شود. برخی از اصلی ترین عواملی که در مشخص شدن جنسیت ها موثرند، شامل موارد زیر می شود:
- زمان بندی برای رابطه جنسی تاثیر گذار است.
- زمان به ارگاسم رسیدن زوجین از دیگر عامل موثر است چرا که PH اندام باروری زنان یکی دیگر از عامل موثر است.
- رژیم غذایی که مصرف می کنید موثر است.
توجه به برخی جزئیات می تواند در این زمینه تاثیر گذار باشد. به عنوان مثال مواردی از جمله پوزیشن رابطه نیز در آن تاثیر گذار خواهد بود.
تعیین جنسیت دختر یا پسر؟
دختر دار می شووید یا پسر دار؟ علت پسر شدن فرزند شما چسیت؟ چرا فرزند شما دختر می شود؟ این از سوالات متداول کسانی است که دوست دارند بدانند جنسیت فرزندشان چگونه مشخص می شود. در این بخش قصد داریم توضیحات دقیقی در این خصوص ارائه دهیم.
اسپرم مرد دارای کروموزوم X و Y است. زمانی که کروموزوم Y مرد با کروموزوم X زن ترکیب می شود، جنسیت فرزند پسر می شود. در صورتی که لقاح با کروموزوم X مرد و کروموزوم X زن صورت بگرد، جنسیت فرزند دختر می شود.
بنابراین تنها زن در تعیین جننسیت جنین تاثیر گذار نیست. بلکه زن و مرد هر دو در اینکه دختر دار می شوند یا پسر دار تاثیر می گذارند.
روش های سنتی تعیین جنسیت قطعی
چرا می گوییم روش های خانگی در این زمینه موثر نیست؟ چرا که کوچک ترین عامل در این زمینه تاثیر گذار است. به عنوان مثال زمانی که همه موراد از جمله تغذیه پیش از باردارری را رعایت می کنید، ممکن است یکی از کوچک ترین موارد نظیر استرس در این زمینه تاثیر گذار باشد. بنابراین در روش های سنتی و خانگی قطعیتی وجود نخواهد داشت.
سخن آخر
تعیین جنسیت جنین با راهکای های مختلفی امکان پذیر است که برخی از راهکارهای تعیین جنسیت پیش از بارداری روش های قطعی در این زمینه وجود دارد. به همین دلیل است که میتوان از آن برای مشخص رکدن جنسیت جنین قبل از بارداری اقدام کرد. لازم به ذکر است جنسیت جنین در همان ساعات ابتدایی تشکیل مشخص خواهد شد. بنابراین نمی توان بعد از آن در این زمینه اقدامی انجام داد.