همه چیز در مورد قاعدگی نامنظم
بعضی اوقات تنبلی تخمدان باعث می شود قاعدگی به تعویق بیفتد و عادت ماهیانه به مدت دو یا سه ماه اتفاق نیفتد. در این زمان از طریق آزمایش و سونوگرافی می توان این مسئله را تشخیص داد و در نهایت آن را درمان کرد . اما خونریزی های زیاد و تکرار شدن عادت ماهانه به تعداد دفعات دوبار در یک ماه نشانه خوبی نمی باشد و باید از جهت هورمونی فرد درمان های لازم انجام شود .قاعدگی در زنان طبق یک نظم و ترتیب مشخص شده ای بروز می دهد اما هنگامی که این نظم و قاعده خارج شود گفته می شود که فرد به بی نظمی قاعدگی دچار شده است.
چرخه قاعدگی نامنظم چیست؟
مدت زمان هر دوره از قاعدگی 28 روز می باشد که 21 روز از آن دوره پاکی می باشد و 7 روز خونریزی رخ می دهد هر نوع مشکل و اختلالی که در روزهای عادت ماهیانه و روزهای پاکی رخ دهد را بی نظمی قاعدگی می گویند . در سال هایی که سن باروری و قاعدگی آغاز شده است اگر تاخیر قاعدگی تا یک هفته باشد طبیعی است و نباید نگران بود. اگر این جابه جایی و بی نظمی دوره طولانی تری را به خود اختصاص دهد حتما باید این موضوع بررسی و درمان شود . یکی از دلایلی که باعث بی نظمی قاعدگی می شود و بسیار رایج است ژنتیک می باشد . همچنین چاقی – استرس و انواع کیست های گوناگون می تواند تاثیرات زیادی بر قاعدگی بگذارد و فرد را دچار بی نظمی قاعدگی کند .
دوره قاعدگی اکثر بانوان چهار تا هفت روز طول می کشد. قاعدگی خانم ها معمولاً هر 28 روز اتفاق میافتد، اما چرخههای قاعدگی طبیعی میتواند بین 21 روز تا 35 روز متغیر باشد.
مشکلات رایج قاعدگی شامل موارد زیر می شوند:
- دوره هایی با فاصله کمتر از ۲۱ روز یا بیشتر از ۳۵ روز
- جریان قاعدگی که بسیار سنگین تر یا سبک تر از حد معمول است
- دوره هایی که بیش از هفت روز طول می کشد
- دوره هایی که با درد، گرفتگی عضلات، تهوع یا استفراغ همراه است
- خونریزی یا لکه بینی که بین قاعدگی ها، بعد از یائسگی یا بعد از رابطه جنسی
نمونه هایی از قاعدگی غیرطبیعی شامل موارد زیر است:
آمنوره: در صورت بروز این اختلال چرخه قاعدگی خانم ها به صورت کامل متوقف می شود. عدم وجود پریود به مدت 90 روز یا بیشتر غیرطبیعی تلقی می شود مگر اینکه زن شرایط خاصی مانند بارداری، شیردهی یا یائسه داشته باشد. زنان جوانی که تا سن 15 یا 16 سالگی یا در عرض سه سال پس از شروع رشد سینه هایشان قاعدگی را شروع نکرده اند نیز ممکن است به این بیماری مبتلا باشند.
الیگومنوره: زمانی اتفاق می افتد که خانم ها به ندرت عادت ماهانه شوند.
دیسمنوره: به دوره های دردناک و دردهای شدید قاعدگی گفته می شود. برخی از ناراحتی ها در طول چرخه برای اکثر زنان طبیعی است.
علت قاعدگی غیرطبیعی (قاعدگی) چیست؟
دلایل زیادی برای پریودهای غیرطبیعی وجود دارد. در ادامه رایج ترین دلایل عادت ماهانه غیر طبیعی را برای شما شرح می دهیم:
استرس و سبک زندگی: افزایش یا کاهش وزن قابل توجهی، رژیم غذایی، تغییر در برنامه های ورزشی، مسافرت، بیماری یا سایر اختلالات در برنامه روزانه یک زن می تواند بر چرخه قاعدگی او تأثیر بگذارد.
قرص های ضد بارداری: اکثر قرص های ضد بارداری حاوی ترکیبی از هورمون های استروژن و پروژستین هستند. این قرص ها با جلوگیری از ترشح تخمک از تخمدان ها از بارداری جلوگیری می کنند. برخی از خانم ها پس از قطع قرص های ضدبارداری تا شش ماه قاعدگی نامنظم یا عقب افتاده دارند. زنانی که از قرصهای ضدبارداری که فقط حاوی پروژسترون هستند استفاده میکنند، ممکن است بین دورههای قاعدگی خونریزی داشته باشند.
پولیپ یا فیبروم رحم: پولیپ رحم توده های کوچک خوش خیم یا به عبارت دیگر غیر سرطانی در پوشش داخلی رحم هستند. فیبروم های رحمی تومورهایی هستند که به دیواره رحم می چسبند. ممکن است یک یا چند فیبروم وجود داشته باشد که از کوچکی یک دانه سیب تا اندازه گریپ فروت متغیر است. این تومورها معمولا خوش خیم هستند اما ممکن است باعث بروز درد شدید در دوران قاعدگی خانم ها شوند.
اندومتریوز: بافت آندومتر که رحم را می پوشاند و با جریان قاعدگی تخلیه می شود. اندومتریوز زمانی بروز پیدا می کند که بافت آندومتر شروع به رشد در خارج از رحم می کند. در بیشتر موارد بافت آندومتر خود را به تخمدان ها یا لوله های فالوپ می چسباند.
بیماری التهابی لگن: این بیماری نوعی عفونت باکتریایی است که بر دستگاه تناسلی زنان تأثیر می گذارد. باکتری ممکن است از طریق رابطه جنسی وارد واژن شود و سپس به رحم و دستگاه تناسلی فوقانی سرایت کند. علائم رایج بیماری های لگن شامل ترشحات شدید واژن با بوی نامطبوع، پریودهای نامنظم، درد در ناحیه لگن و زیر شکم، تب، حالت تهوع، استفراغ یا اسهال است.
نارسایی زودرس تخمدان: این اختلال معمولا در خانم های زیر 40 سال بروز پیدا می کند که تخمدان آنها به طور طبیعی کار نمی کند و چرخه قاعدگی آنها متوقف می شود. این اختلال همچنین ممکن است در بیمارانی بروز پیدا کند که تحت درمان سرطان با شیمی درمانی و پرتودرمانی هستند، یا اگر سابقه خانوادگی نارسایی زودرس تخمدان یا برخی از ناهنجاری های کروموزومی دارید بهتر است تحت نظر پزشک متخصص باشید.
سایر علل قاعدگی غیر طبیعی شامل موارد زیر می شوند:
- سرطان دهانه رحم
- مصرف داروای رقیق کننده خون مانند استروئیدها یا داروهای ضد انعقاد
- داشتن بیماری های دیگر، مانند اختلالات خونریزی، کم کاری یا پرکاری غده تیروئید، یا اختلالات هیپوفیز که بر تعادل هورمونی تأثیر می گذارد.
- سقط جنین یا حاملگی خارج از رحم
یکی از دلایل اصلی که در قاعدگی اختلال به وجود می آورد کیست های تخمدان و تخمدان پلی کیستیک می باشد که از طریق سونوگرافی و آزمایش های هومورمونی نوع آن را می توان تشخیص داد . اگر دلیل بی نظمی قاعدگی کیست های تخمدان باشد باید در اسرع وقت درمان شوند تا از بروز مشکل در باروری جلوگیری شود .
متغیر شدن آب و هوا – سوء تغذیه – ژنتیک – انجام جراحی های مختلف و بیماری هایی مثل تیروئید و قند خون از دیگر دلایل مبتلا شدن به بی نظمی قاعدگی است .
اگر فردی قاعدگی بسیار منظم داشته اما اخیرا دچار نامنظمی در قاعدگی شده اند حتما باید به پزشک مراجعه کنند تا دلیل آن تشخیص و بررسی شود . در بعضی اوقات وارد شدن شوک می تواند هورمون های خانم ها را بهم بریزد و در نهایت باعث بی نظمی قاعدگی شود . زندگی آرام – تغذیه مناسب – و انجام چکاپ های سالیانه تاثیرات بسیار زیادی در منظم بون قاعدگی می گذارد.