مشکل عادت ماهانه نامنظم و تأثیر آن بر باروری، مساله ای است که بسیاری از خانم ها با آن مواجه هستند. اما خبر خوب این است که حتی با وجود عادت ماهانه نامنظم، امکان باروری وجود دارد، با این تفاوت که این فرآیند در مقایسه با افرادی که عادت ماهانه منظم دارند، زمان بیشتری طول میکشد و دشوارتر است. به طور کلی، خانمهایی که سیکل آنها بیش از ۱۰ روز تغییر میکند، چهار برابر کمتر از خانمهایی که سیکل آنها منظم است، احتمال باروری دارند. در ادامه این مقاله، بیشتر درباره عادت ماهانه نامنظم و تأثیر آن بر باروری صحبت خواهیم کرد.
تأثیر درمان قاعدگی نامنظم بر افزایش باروری
درمان قاعدگی نامنظم تأثیر قابل توجهی در افزایش شانس باروری دارد. سیکل قاعدگی خانمها به سه بخش تقسیم میشود :
بخش اول شامل روزهایی است که احتمال بارداری در آنها کم است. بخش دوم شامل روزهایی است که تخمک گذاری در آنها رخ میدهد و شانس بارداری در این روزها به طور قابل توجهی بیشتر است. دسته سوم روزهایی را شامل میشود که احتمال باردار شدن در آنها تقریباً به صفر میرسد.
دستهبندی مذکور به شرطی دقیق و منظم است که قاعدگی به موقع و با انتظام رخ دهد. در غیر این صورت، تشخیص روزهای باروری مشکل است. با درمان موثری برای قاعدگی نامنظم، روزهای تخمک گذاری به صورت دقیق قابل تشخیص هستند.
بنابراین، با برقراری رابطه جنسی در روزهایی که احتمال بارداری بیشتر است، میتوانید شانس خود را برای باروری افزایش دهید.
بیش تر بخوانید => پیچ خوردگی تخمدان
راهکارهایی برای داشتن قاعدگی منظم و افزایش شانس باروری
برای درمان عادت ماهانه نامنظم و افزایش شانس باروری، استفاده از راهکارهایی که به تنظیم قاعدگی کمک میکنند، بسیار موثر است. یکی از این راهکارها مراجعه به پزشک و استفاده از داروهایی است که توسط پزشک تجویز میشوند.
همچنین، رعایت نکاتی میتواند در این زمینه تأثیرگذار باشد. برخی از این نکات شامل موارد زیر هستند:
- حفظ تناسب اندام: تغییر در وزن میتواند زمان پریود را تغییر دهد. بنابراین، اگر اضافه وزن دارید، با کاهش وزن میتوانید در تنظیم قاعدگی موفقیتآمیز باشید. همچنین، اگر به تازگی وزن خود را کاهش دادهاید، این موضوع هم میتواند تأثیرگذار باشد. بنابراین، توصیه میشود تناسب اندام خود را حفظ کنید.
- ورزش کنید: ورزش برای سلامتی بسیار مفید است و میتواند در حفظ وزن و درمان سندروم پلیکیستیک تخمدان که یکی از علل بینظمی قاعدگی است، موثر باشد. بنابراین، حتماً ورزش را به برنامه روزانه خود اضافه کنید.
- رژیم غذایی صحیح: مصرف مواد غذایی خاصی مانند دارچین، زنجبیل، سرکه سیب، آناناس و همچنین استفاده از انواع ویتامینها میتواند در تنظیم عادت ماهانه و افزایش شانس باروری تأثیرگذار باشد.
تغییری در باروری با وجود مشکلات تخمکگذاری
اگرچه عادت ماهانه نامنظم باعث کاهش شانس باروری به دلیل مشکلات تخمکگذاری میشود، اما با رعایت تغذیه سالم، بهداشت، خواب کافی و ورزش، میتوانید چرخه قاعدگی خود را تنظیم کرده و احتمال باروری خود را افزایش دهید. استراحت مناسب و فعالیت بدنی منظم نیز میتواند به تنظیم چرخه قاعدگی کمک کرده و شانس بارداری را بالا ببرد. یک راه دیگر برای افزایش باروری حتی در صورت وجود مشکلات تخمکگذاری، دست کشیدن از تلاش برای تعیین روزهای تخمکگذاری و برقراری رابطههای جنسی منظم در طول چرخه است. برخی از زوجها ممکن است به دلیل استرس مربوط به تشخیص زمانبندی رابطه جنسی با روزهای تخمکگذاری، شانس باروری خود را کاهش دهند. اگر به طور منظم روابط جنسی داشته و احتمال باروری را در نقاط بیشتری از چرخه تقویت کنید، ممکن است در روزهایی که احتمال باروری بیشتر است، موفق باشید.
روشهای افزایش شانس باروری در زنان با سندروم تخمدان پلیکیستیک
اگرچه باروری در افراد مبتلا به سندروم تخمدان پلیکیستیک چالشهایی را به همراه دارد، اما امکانپذیر نیست. برخی روشهای مؤثر برای افزایش شانس باروری در خانمهای مبتلا به این سندروم عبارتند از :
- کاهش وزن: این سندروم منجر به افزایش وزن میشود، بنابراین، با کاهش ۵ تا ۱۰ درصدی وزن، میتوان به طرز قابلتوجهی بر تنظیم قاعدگی و تخمکگذاری اثر گذاشت.
- تغذیه مناسب: مصرف رژیم غذایی سالم از راهکارهای مبارزه با این سندروم است. در این راستا، توصیه میشود از غذاهای سالم مانند کشک سویا و توفو استفاده کنید و از مصرف غذاهای فرآوریشده که حاوی مقادیر زیادی شکر و چربی هستند، خودداری کنید.
- استفاده از متفورمین: برخی از بیماران مبتلا به پلیکیستیک تخمدان برای جلوگیری از مقاومت به انسولین، نیازمند مصرف متفورمین هستند. حتی زنانی که مقاومت به انسولین ندارند اما با سندروم تخمدان پلیکیستیک مبتلا هستند، میتوانند با مصرف این دارو به کاهش وزن خود کمک کرده و به تنظیم منظم قاعدگی بپردازند.