ساعات کاری : شنبه و دوشنبه ساعت ۱۶ تا ۲۰ _ یکشنبه و چهارشنبه ۱۱ تا ۱۵

دیابت بارداری

دیابت بارداری ، از انواع بیماری های دیابت است که همیشگی نبوده و تنها در دوران بارداری برای خانم ها ایجاد می شود. این بیماری یکی از بیماری های شایع در زنان باردار است که در 2 تا 7 درصد خانم های باردار مشاهده می شود. به همین دلیل دکتر بهناز عطار شاکری ، جراح و متخصص زنان و زایمان توصیه می نماید که خانم ها شناخت کافی در مورد این مساله داشته و درصورت مشاهده علائم آن به پزشک متخصص مراجعه نموده و تحت کنترل باشند و نکات بارداری سالم را رعایت کنند

دیابت بارداری

علائم خانم های مبتلا به دیابت بارداری

دیابت بارداری معمولاغ علائمی به همراه ندارد و بیش تر زمانی مشخص می گردد که سطح قند خون در طول غربالگری دیابت بارداری آزمایش شود.اما برخی از خانم ها ممکن است به دلیل افزایش بیش از حد قند خون یا همان هیپرگلیسمی، علائم زیر را داشته باشند :

  • احساس نیاز به مایعات و تشنگی بیش از حد
  • نیاز به تخلیه ادرار بیش از حد معمول
  • خارش ناحیه تناسلی یا برفک
  • خشک شدن دهان
  • خستگی
  • تاری دید

اما برخی از این علائم در دوران بارداری شایع هستند و لزوماً نشانه دیابت بارداری نیستند. اگر در مورد علائمی که تجربه می کنید نگران هستید با ماما یا پزشک خود صحبت کنید.

بیش تر بخوانید => عوارض دیابت بارداری بر جنین 

چه عواملی سبب دیابت بارداری می شود؟

در بارداری، هورمون هایی توسط جفت تولید می شوند که به رشد و تکامل کودک کمک می کند. این هورمون ها همچنین سبب مقاومت به انسولین می شوند. به دلیل این مقاومت به انسولین، نیاز به انسولین در بارداری ۲ تا ۳ برابر بیشتر از حد طبیعی است. در صورتی که فرد قبلا نسبت به انسولین مقاومت داشته باشد و بدن وی نتواند در ازای تقاضای اضافی برای تولید انسولین مقابله کند، سطح گلوکز خون افزایش یافته و در نتیجه دیابت بارداری تشخیص داده می شود.

زمانی که بارداری تمام می شود و سطح گلوکز خون معمولاً به حالت عادی باز می گردد و دیابت بارداری از بین می رود. با این حال این مقاومت به انسولین خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را در سنین بالاتر افزایش می دهد.

 

تأثير ديابت بر روند بارداری

معمولا بیشتر خانم هایی که در دوران بارداری خود دیابت بارداری را تجربه می نمایند ، کودکان سالمی به دنیا می آورند . چرا که این بیماران تحت نظر پزشک متخصص بوده و سطح قند خون آن ها با استفاده از ورزش ، رژیم غذایی مخصوص و در صورت لزوم تزریق انسولین کنترل می شود.

در صورتی که دیابت بارداری کنترل نشود ، می تواند هم برای مادر و هم برای کودک مشکلاتی را ایجاد نماید. در بیشتر موارد با افزایش قند خون مادر ، قند خون جنین نیز افزایش یافته و در نتیجه لوزالمعده برای کنترل آن انسولین بیشتری ترشح می نماید. این مساله باعث می شود که در بدن جنین چربی بیشتری تولید شود که در قسمت بالاتنه بیشتر می شود.

تأثير ديابت بر روند بارداری

افزایش وزن جنین در قسمت بالاتنه ، ماكروزومي نامیده می شود که جنین در این حالت ممکن است خیلی بزرگ شود به طوری که نتواند در هنگام زایمان از کانال زایمان طبیعی خارج شود. گاهی نیز ممکن است که سر کودک وارد کانال شود ولی شانه هایش گیر کند که در این صورت پزشک از روش های خاصی استفاده می نماید.

غربالگری دیابت بارداری

در حدود هفته 8 تا 12 بارداری، پزشک متخصص از شما سوالاتی میپرسد تا مشخص کند که آیا در معرض خطر ابتلا به دیابت بارداری هستید یا خیر.

در صورت وجود یک 1 یا چند عامل خطر برای دیابت بارداری، آزمایش غربالگری پیشنهاد داده می شود.

آزمایش غربالگری، تست تحمل گلوکز خوراکی (OGTT) نامیده می شود که حدود 2 ساعت طول می کشد.

این غربالگری شامل آزمایش خون است که باید صبح و زمانی که 8 الی 10 ساعت ناشتا بود، انجام شود. پس از آن باید به یک نوشیدنی گلوکز دار خورده شود.

درمان های دیابت بارداری

در صورتی که به دیابت بارداری دچار هستید، با کنترل سطح قند خون می توانید تا حد زیادی از بروز مشکلات در بارداری کاهش دهید. با کیت تست قند خون می توانید آن را کنترل کنید.

سطح قند خون ممکن است با تغییر رژیم غذایی و فعالیت بیشتر در صورت امکان کاهش یابد. فعالیت های ملایم مانند پیاده روی، شنا و یوگای دوران بارداری می تواند به کاهش قند خون کمک کند. اما قبل از شروع فعالیتی که قبلا انجام نداده اید به ماما یا پزشک خود اطلاع دهید.

با این حال، اگر این تغییرات به اندازه کافی سطح قند خون شما را کاهش نداد، باید دارو نیز مصرف کنید. این ممکن است قرص یا تزریق انسولین باشد.

همچنین در دوران بارداری و تولد برای بررسی مشکلات احتمالی، با دقت بیشتری تحت نظر خواهید بود.

اگر دیابت بارداری دارید، بهتر است قبل از هفته 41 زایمان کنید. اگر تا این زمان زایمان طبیعی شروع نشود، ممکن است القای زایمان یا سزارین توصیه شود.

در صورت وجود نگرانی در مورد سلامتی خود یا کودک یا اگر سطح قند خون شما به خوبی کنترل نشده باشد، ممکن است زایمان زودتر توصیه شود.

پاسخ

تماس سریع با پزشک