یکی از مهم ترین عواملی که در به دنیا آوردن فرزند سالم اثر گذار است همچنین با توانایی باردار شدن رابطه مستقیم دارد سن خانمها است. خوب است بدانید که با افزایش سن خانمها تغییرات بسیار زیادی در وضعیت بدنیشان ایجاد میشود که میتوان به تعداد تخمکگذاری اشاره کرد بنابراین تاثیر سن در باروری زنان بسیار حائز اهمیت است. جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره سن و باروری با ما تا انتهای این مطلب از سایت دکتر بهناز عطار شاکری همراه باشید.
آیا سن بر باروری تاثیر میگذارد؟
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که سنین طلایی برای بارداری در زنان بین 20 تا 25 سالگی است و با آغاز 30 سالگی توانایی باروری در آنها کاهش مییابد.
تاثیر سن در باروری زنان تا حدی است که احتمال دارد از زمان اقدام به بارداری تا گرفتن نتیجه زمان بیشتری طول بکشد به همین دلیل در سنین بالای 35 سالگی احتمال باردار شدن کاهش یافته و با مشکلات متعددی مواجه است. تعداد و کیفیت تخمکگذاری در خانمها تا زمان یائسگی به تدریج کاهش مییابد و این روند در سن 35 سالگی به اوج خود میرسد.
در این شرایط باردار شدن خطر سقط جنین و ناهنجاریهای کروموزومی را افزایش میدهد برای مثال ابتلا به سندروم دان در نوزادانی که مادرانشان بالای 35 سال سن دارند بیشتر است. به صورت کلی باید بگوییم خانمهایی که در سنین بالا اقدام به بارداری میکنند در معرض ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت بارداری و پره اکلامپسی قرار دارند.
خطرات بارداری در سنین بالا
با توجه به آنچه گفته شد بعد از سن 35 سالگی امکان بارداری در زنان کاهش مییابد همچنین ممکن است همراه با مشکلات احتمالی شرایط ویژهای مانند مراقبتهای ویژه را برای زنان ایجاد کند در ادامه مطلب به بررسی مشکلات بارداری در سنین بالا میپردازیم.
مشکلات کروموزومی
بارداری زنان در سنین بالا خطر اختلالات کروموزومی و ژنتیکی را در جنین افزایش میدهد و در نهایت ممکن است باعث سقط جنین شود.
تاثیر سن در باروری زنان باعث میشود خطر احتمال به دنیا آمدن نوزاد همراه با اختلالات کروموزومی وجود داشته باشد.
فشار خون بالا
معمولا زنانی که در سنین بالا اقدام به باردار شدن میکنند با خطر ابتلا به فشار خون بالا مواجه هستند همچنین امکان ابتلا مادر به پره اکلامپسی پس از هفته بیستم حاملگی افزایش مییابد.
از جمله نشانههای این بیماری وجود پروتئین در ادرار و ایجاد تغییرات در بینایی است همچنین این دسته از زنان مبتلا به مسمومیتهای بارداری نیز میشوند.
بروز خونریزی
به صورت کلی باید بگوییم که احتمال خونریزی در مادران با سنین بالا در مقاطع 3 ماهه رخ میدهد که میتواند حاکی از خونریزی در اثر سقط جنین، زایمان زودرس و یا جدا شدن جفت باشد.
دیابت
با توجه به تاثیر سن در باروری زنان، امکان ابتلا به دیابت بارداری در خانمهایی که در سنین بالا اقدام به بارداری میکنند افزایش مییابد همچنین به دنبال آن ممکن است جنین دچار ناهنجاریهای متعددی شود و یا فرآیند زایمان را برای مادر دشوارتر کند که در این شرایط احتمال مرگ جنین نیز وجود دارد.
زایمان زودهنگام
زنانی که در سنین بالای 35 سالگی اقدام به بارداری میکنند بیشتر از سایر افراد دچار مشکلاتی از جمله زایمان زودرس میشوند که به دلایل متعددی از جمله فشار خون بالا و یا دیابت اتفاق میافتد
سقط جنین
خطر سقط جنین با افزایش سن مادران بیشتر میشود بر اساس آخرین آمار ارائه شده باید بگوییم خطر سقط جنین در مادران 20 تا 24 ساله حدود 8.9 درصد و در زنان بالای 45 سال به 74.7 درصد افزایش مییابد.
ابتلا به سندرم داون
از مهم ترین مشکلات برای زنانی که اقدام به بارداری در سنین بالا میکنند احتمال ابتلا به سندرم داون در جنین است خطر این اختلال در مادران 20 ساله عدد 1 در 1480 و در مادران 45 ساله 1 در هر 35 تولد اعلام شده است.
زنان تا چند سالگی می توانند باردار شوند؟
بر اساس تاثیر سن در باروری زنان باید بگوییم که سن مهمترین عامل در باروری آنها است و بیشترین شانس باردار شدن در اواسط دهه 20 سالگی گزارش شده است همانطور که گفته شد بارداری در زنان از سن 30 سالگی به بعد کاهش مییابد و در 40 سالگی حدود 5 درصد در هر ماه است.
تاثیر سن بر مشکلات ژنتیکی جنین
از جمله مهمترین مشکلات بارداری زنان در سنین بالا ابتلا به نقایص مادرزادی در جنین است که میتوان به سندروم دان و یا اختلال منگولیسم اشاره کرد. در واقع این دسته از مشکلات پس از تولد نوزاد با او هست و روی عملکرد طبیعی بدن و سلامت نوزاد تاثیر مستقیم دارد. بر اساس نتایج به دست آمده همچنین تاثیر سن در باروری باید بگوییم که احتمال ابتلا به اختلالات ژنتیکی جنین در بارداری زنان مسن شایعتر است.
ارتباط سن و ناباروری
توانایی بارداری در زنان از سنین 30 سالگی کاهش مییابد و از سن 35 سالگی به بعد با خطرات متعددی همراه است. در واقع میتوان گفت بارداری در زنان از سنین 35 سالگی به بعد با شیب سریعتری کاهش یافته و به دنبال آن احتمال بارداری نیز کم میشود و ممکن است زمان بیشتری طول بکشد.
خطرات بارداری در سنین کم
بارداری زنان در زیر سن 18 سالگی میتواند خطراتی از جمله رشد داخل رحمی جنین، پره اکلامپسی و فشار خون بالا را به دنبال داشته باشد. همچنین میتوان گفت با توجه به تاثیر سن در باروری زنان، خانمهای کم سن و سال اطلاعات کافی برای نحوه مراقبت حین بارداری و تولد فرزند را ندارند به همین دلیل ممکن است نوزادشان مبتلا به مشکلات و اختلالات متعدد شود.
سوالات متداول
اگر میخواهید برای بار اول اقدام به بارداری کنید بهتر است در اواخر 20 سالگی تا اوایل 30 سالگی باشد.
زمان باردار شدن خانمها از شروع بلوغ همراه با آغاز سیکل ماهیانه تا زمان یائسگی است یعنی از 12 تا 51 سالگی
نتیجه گیری
با توجه به آنچه بر اساس تاثیر سن در باروری زنان گفته شد دانستید که عوارض بارداری زنان در سنین بالا زیاد است اما باید بدانید که این دسته از مادران برای جلوگیری از مشکلات و اختلالات گفته شده باید تحت مراقبتهای ویژه پزشک متخصص باشند. بهترین سن برای بارداری در زنان که کمترین میزان ریسک و آسیب را دارد سنین 20 تا 25 سالگی است و از سن 30 سالگی به بعد احتمال بارداری کاهش یافته و ممکن است مشکلاتی برای مادر و جنین به وجود آید.