لاپاراسکوپی کیست تخمدان
لاپاراسکوپی کیست تخمدان
آیاده وجود کیست تخمدانی سبب ناباروری می شود؟ چنانچه این کیست برطرف نشود، عوارض جانبی وخیمی را به همراه می آورد؟
ابتدا باید گفت که کیست تخمدان عبارتند از وجود برخی از توده های خوش خیم که از سطح مواد فولیکول ها سطح تخمدان سرچشمه می گیرد، به وجود آمده است. این بدان معنا می باشد که کیست تخمدان از توده های کیسه مانندی که دارای یك جدار می باشد و مقداری مایع ساده داخل آن جمع شده، به وجود آمده است. یکی از علل اصلی این کیست ها، عدم تخمک گذاری می باشد. زیرا فولیكولی كه قرار است تخمک را به وجود آورد و معمولاً در روز 14 بعد از شروع سیکل قاعدگی، پارگی طبیعی پیدا نماید و تخمك را آزاد کند، این اتفاق در این خانم رخ نخواهد داد و با انباشته شدن آب در داخل خود، تبدیل به كیست می شود.
ممکن است که تعداد زیادی تخمک ، چند کیست را ایجاد نماید و هم چنان این پروسه تکرار شود که به این فرآیند پلی کیست PCO نیز گفته می شود. گاهی اوقات کیستهای تخمدانی در خانم های غیر یائسه حاوی مقداری خون می باشد که کیستهای هموراژیک نامیده می شوند.
انواع كیست تخمدان
- کیست ساده (فقط حاوی مایع و خوش خیم می باشد)
- کیست ترکیبی و پیچیده (مواد تشکیلی آن جامد است و به جراحی نیاز دارد)
- کیست لوتیئنی (گاهی هم از محل فولیكول تخمدانی در مرحله دوم چرخه قاعدگی دوره كیستهای لوتیئنی ساخته می شود)
- کیست فونکسیونل( همان کیست لوتیئنی می باشد)
علل کیست تخمدان
- چاقی و اضافه وزن
- نازایی و عدم بارداری
- درد در شکم یا لگن
- خونریزی
علائم کیست تخمدان
- درد ناگهانی در شکم
- تهوع و استفراغ
- تغییرات نبض
- احساس ضعف
- رشد موهای اضافی غیر طبیعی در بدن(هیرسوتیسم)
- خونریزی های خفیف
- اختلالات و ناهنجاری در عادت ماهانه
تشخیص کیست تخمدان
- اولتراسوند (سونوگرافی)
- اسکن CAT
- MRI
- ارزیابی آزمایش های خونی مثل: CA9-19وCA-125
جراحی کیست های تخمدانی با لاپاراسکوپی
کیست تخمدان در بارداری
بارداری در تخمدانهای پلی كیستیك با توجه به این كه كاملاً وضع آندوكرینولوژی مادر را به هم می زند و از تخمدانهای كیستیك و بدون تخمك گذاری هورمونهای آقایان ترشح می شود همچنین پرمویی (هیرسوتیسم) و اختلالات شدید دوره چرخه قاعدگی نمایان می شود (مثلاً هر شش ماه یا هر سه تا چهار ماه یک بار عادت می شوند) فرد دچار الیگومنوره شدید خواهد شد، در نتیجه با شرایط بارداری دشوار رو به رو می شود و به كمك پزشك یا متخصص زنان نیاز پیدا می نماید.
جراحی کیست تخمدان (جراحی بسته) یا از طریق لاپاراسکوپی
یکی از درمان کیست تخمدان ، روش لاپاراسکوپی کیست تخمدان می باشد. این روش کمک شایانی در مواردی که تشخیصهای دیگری هم وجود دارد به نتیجه می رساند .در این پروسه جراح با استفاده از تجهیزات بسیار ظریف و پیشرفته، اقدام به ایجاد شکافی 1سانتی متری وارد فضای شکم ولگن می نماید و اقدام به برداشتن توده ای ایجاد شده می نماید.
لاپاراسکوپی کیست تخمدان دارای عوارض و خونریزی کمتری نسبت به جراحی باز می باشد .بیماران رضایت مندی بیشتری را ابراز می کنند.
یکی دیگر از راههای رهایی از کیست های تخمدان، مصرف قرص های ضد بارداری می باشد، اما در مصرف آن نباید خودسرانه رفتار نمود و باید با پیروی از دستورالعمل پزشک یا متخصص زنان ، تجویز شود. در صورت مصرف چنانچه برخی از عوارض جانبی مانند: دردهای مبهم لگنی، لكه بینی و یا بی نظمی درچرخه ماهانه ایجاد شود، حتما باید با متخصص زنان مشورت های لازم را اعمال کند. اگر نیاز باشد باید با انجام برخی از تست ها و سونوگرافی از وجود کیست مطلع و اقدام به درمان آن نماید. زیرا بیشتر كیست ها در صورت تشخیص به موقع با درمان دارویی برطرف خواهد شد. (استفاده از دارو های حاوی هورمونها) و کمتر كار به جراحی با لاپاروسکوپی صورت می گیرد.
درمان بیشتر کیستهای تخمدان در زنان در سنین باروری کیستهای فولیکولار هستند که به طور طبیعی در عرض ۱ تا ۳ ماه از بین میروند. اگرچه ممکن است این کیستها پاره شوند، به ندرت علائم ایجاد میکنند. این کیستها خوش خیم هستند و مشکلاتی ایجاد نخواهند کرد.
خانم هایی که هیچ علائمی ندارند این کیستها را میتوانند به طور هم زمان در طی آزمایش لگن تشخیص داد. تمام بانوان در مراحلی از زندگی به کیستهای فولیکولار مبتلا خواهند شد. خانم هایی که در سن باروری اند، معاینه کیست فولیکولار معمولاً در چند مرحله ازچرخه قاعدگی رخ می دهد، زیرا در این گروه سنی این کیستها شایع و سرطان تخمدان نادر است.
مقاله های مرتبط عبارتست از :
منتظر نظرات و انتقادات شما عزیزان هستیم .