خونریزی در بارداری خطرناک است ؟
خونریزی در بارداری خطرناک است ؟
خونریزی در بارداری نشانه چیست ؟ خونریزی در حاملگی چه دلایلی دارد ؟ آیا این مشکل جدی است یا طبیعی است؟ با ما در ادامه همراه باشید .
خونریزی در دوران بارداری مخصوصا در سه ماهه اول بارداری رایج است. در بعضی مواقع خونریزی در دوران بارداری علامت یا نشانه خطر است و باید آن را جدی گرفت.
برخی از خانم ها در 12 هفته اول بارداری خود دچار خونریزی می شوند که دلایل آن می تواند شامل موارد زیر باشد:
دلایل خونریزی در بارداری
افزایش حجم خون مادر در نتیجه سازگاری با دستگاههای قلبی عروقی و خونی مادر در طول حاملگی می باشد . در طول بارداری مقاومت عروق ریوی و سیستمیک کاهش می یابد . حجم پلاسما و گلبول های قرمز در اوایل هفته های 8-4 بارداری به دلایلی زیر افزایش می یابد :
- نیازهای متابولیک مادر و جنین را رفع نماید .
- از رگ هایی که به علت فشار رحم بزرگ آسیب دیده اند محافظت می نماید .
- مادر را در برابر از دست دادن خون هنگام تولد محافظت نماید .
دلایل خونریزی در سه ماهه اول بارداری
- خونریزی لانه گزینی
- سقط
- حاملگی خارج از رحم
- حاملگی مولار
- تغییرات دهانه رحم
- عفونت
دلایل خونریزی در سه ماهه دوم بارداری
- موقعیت جفت
- زایمان زودرس
- باز شدن رحم
- جدا شدن جفت
خونریزی در ماه های آخر نشانه زایمان است و باید حتما پزشک خود را در جریان بگذارید.
علائم زایمان زودرس
- انقباضات شکم
- درد در ناحیه کمر
- فشار شکمی
- ترشحات واژن
خونریزی در بارداری خطرناک است ؟
هر نوع خونریزی در زمان بارداری ممکن است سلامت مادر و جنین را به خطر اندازد . از دست دادن خون مادر ، سبب کاهش ظرفیت حمل اکسیژن شده و می تواند مادر را در معرض خطر کاهش حجم خون ، آنمی ، عفونت ، زایمان پره ترم و اثرات مخرب تحویل اکسیژن به جنین قرار دهد .
عوارض خونریزی بارداری برای جنین
خطرات جنینی مرتبط با خونریزی مادر شامل :
- آنمی یا از دست دادن خون
- هیپوکسی
- آنوکسی
- زایمان پره ترم
اگر خونریزی منجر به کاهش خون جنینی شود ، به علت حجم کمتر خون جنینی ، تاثیراتش واضح تر خواهد بود .
در مواجهه با خونریزی در بارداری چه کنیم ؟
بیماری های خونریزی دهنده در بارداری به عنوان اورژانس های طبی در نظر گرفته می شوند . انسیدانس و نوع خونریزی در سه ماهه های مختلف حاملگی متفاوت است . خونریزی قبل از زایمان ، یک عامل منجر شونده به مرگ مادر است . پاره شدن حاملگی خارج رحمی و دکولمان جفت بیشترین انسیدانس را در مورتالیته مادری دارند . ارزیابی و اقدام سریع توسط سیستم بهداشتی برای حفظ زندگی مادر و جنین لازم است .
مراقبت های پرستاری در خونریزی بارداری
مراقبت های فوری پرستاری باید بر پایدار نمودن شرایط فیزیولوژیکی متمرکز باشند و کارهای معمول شامل گرفتن IV Line انجام تست هموگلوبین و هماتوکریت و گروه خونی و RH و تست کومبس می باشند استفاده از سونوگرافی برای تایید تشخیص لازم است .
در مواردی که پس از زایمان خونریزی شدید اتفاق می افتد، در صورتی که محصولات حاملگی به طور کامل دفع نشود ، فرد باید برای تخلیه جراحی یا دستی رحم آماده شود . بعد از تخلیه رحم 20-10 واحد اکسی توسین در 1000 سی سی مایع به فرد جهت جلوگیری از خونریزی داده می شود . در صورت خونریزی زیاد ترکیبات ارگ.ت مانند ارگونوین یا مشتقات پروستاگلندین مانند کاربوپراست ترومتامین ، برای ایجاد انقباضات رحمی داده می شود . در صورتی که فشار خون فرد نرمال باشد 4-3 دوز ارگونوین 2/. Mg از طریق خوراکی یا تزریقی هر 4 ساعت به فرد داده می شود و 8 روز 25 mg کاربوپراست از راه تزریق داخل ماهیچه ای هر 90-15 دقیقه نیز می تواند به فرد داده شود و در صورت لزوم آنتی بیوتیک تجویز می گردد .
نتیجه گیری
در صورت مشاهده علائمی مانند، درد یا پیچش در قسمت زیر شکم، سرگیجه یا ضعف و غش، تب، خونریزی همراه با درد یا بدون درد و خارج شدن بافت از درون رحم به اورژانس مراجعه کنید.
با تشکر مدیریت سایت دکتر بهناز عطارشاکری ، جراح و متخصص زنان ، زایمان و نازایی.
راه های ارتباطی با دکتر بهناز عطار شاکری
شماره تماس: 88032396-88030310(021)
آدرس مطب: تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا، روبروی بیمارستان بقیه الله، پلاک ۱۹۳
آدرس اینستاگرام: https://www.instagram.com/doctor_shakeri/